Hoppa till huvudinnehåll

Varför värme-kameror?

Vanliga kameror kan kompletteras med strålkastare eller IR-strålkastare, så att de fungerar bra på natten. Men vid nederbörd blir denna lösning tämligen värdelös; då ljuset från strålkastaren reflekteras på regndropparna eller dimman.
Värmekameror däremot ser värmen från tex en människa genom regnet och dimman. En värmekamera fungerar således i alla väderförhållanden 24/7/365.

 

Det elektromagnetiska spektrumet och termografi

Allt i livet avger någon form av elektromagnetisk strålning, varav det mesta går obemärkt förbi och är helt osynligt för våra ögon. Det mänskliga ögat uppfattar ett mycket litet fönster som kallas det synliga ljusspektrum som utgör de färger vi kan se. Tänk om vi kunde utöka det här fönstret för att se ännu mer? Med användning av värmeavbildning kan vi "se" och "mäta" värmeenergi som tidigare var osynlig för oss. Denna typ av värmestrålning kallas infraröd strålning.

Ett föremål kommer att avge mer IR-strålning ju varmare temperaturen stiger. Infraröda termografikameror gör att vi kan använda våra ögon för att mäta temperaturen på ett föremål istället för att behöva riskera kontakt med något potentiellt farligt. De flesta föremål med maskiner eller elektronik värms upp innan de slutar fungera, vilket gör IR-kameror till det perfekta verktyget för kostnadseffektiv diagnostik i en mängd olika situationer.

Infraröda kameror har också fördelen att de inte påverkas av ljusförhållanden. Allt med en temperatur över absolut noll avger värme i den infraröda världen, även kalla föremål som isbitar. Det betyder att oavsett om det är mörkt eller ljust, kommer IR-kameror att se värmeenergin tydligt.

Hur fungerar en IR-kamera?

Infraröda kameror är beröringsfria enheter som upptäcker termisk energi och sedan omvandlar den till en elektrisk signal, som sedan bearbetas för att producera en bild. Vi kan inte bara visuellt se termisk strålning, utan vi kan också exakt kvantifiera och mäta den för att kunna utföra temperaturberäkningar. Detta gör det möjligt att inte bara vara medveten om närvaron av värme, utan vi kan också utvärdera allvarlighetsgraden. Titta på videon för en grundlig förklaring av vetenskapen om infraröd och de typer av tekniker som använder det elektromagnetiska spektrumet.

Med tillägget av detektorteknik, inbyggd visuell bildbehandling, automatisk funktionalitet och infraröd mjukvaruutveckling är termisk analys mer kostnadseffektiv än någonsin tidigare.

 

Infrarött